2013. június 5., szerda

Captain America: Winter Soldier (2004)

Nem is kell már olyan sokat várnunk (2014. február), hogy újra berobbanjon a mozikba Amerika Kapitány háta mögött a S.H.I.E.L.D. csapatával. A folytatás, a 2004 Novemberében útjára induló Winter Soldier füzeteket veszi majd alapul, melyben Steve Rogers kénytelen egykori társa, a halottnak hitt Bucky nyomába eredni.

Az első Hulk mozi óta a Marvel különösen odafigyel arra, hogyan nyúl karaktereihez, mely tudatosság meg is látszott a The Avengers film felvezetésén, illetve Vasember, vagy akár Amerika Kapitány szorosan az eredeti képregényekhez kapcsolódó eredettörténetein. Ezúttal is remek döntést hozott a stúdió, amikor Ed Brubaker történetét vették alapul a második részhez.

Nyilván sok igazgatni való akad a Winter Soldier szkriptjén, hiszen a képregény Red Skull halálával nyit, és az egész történet középpontjában a Tesseract áll. Ezek valószínűleg mind el fognak tűnni, és méginkább központi szerepbe kerül Steve egykori társa, Bucky. Míg a filmben a vonatból zuhan ki, addig itt egészen más okozza vesztét, ám a halála utáni események nagy valószínűséggel azonosak maradnak; Miután a szovjetek rátalálnak, egy Amerika Kapitányhoz hasonló szuperkatonát kreálnak belőle és sorozatos küldetésekre küldik egykori hazája ellen. Ám miután kezd visszatérni Bucky emlékezete, a vörösök úgy döntenek jobb, ha sztázisban tartják, és csak akkor olvasztják ki, amikor egy komolyabb küldetés alkalmával szükség lesz rá. Így találkozhatnak útjaik Amerika Kapitánnyal ismét, ám ezúttal ellenségekként.

Mint azt már mondtam a történet remek alapanyagot nyújt, sok lehetőség van benne. Bucky kidolgozott története különösen tetszett, bár a filmtől eltérően itt Steve már a háború hőse, amikor megismerkednek egymással. A Winter Soldier karaktere pedig különösen nagy veszélyt jelent Amerika patrióta igazságosztójára, hiszen az erős érzelmek, és a rengeteg közös emlék miatt komoly erkölcsi dilemmába kerül hősünk. Már a sztori elején kijelenti, hogy ha úgy adódik sem fogja megölni Bucky-t, találni fog egy alternatív megoldást. Persze a S.H.I.E.L.D. máshogy vélekedik ezügyben, mert Bucky az egyik legjobb emberüket tette el láb alól. Így, mivel mindenki az életére pályázik, Amerikai Kapitány pedig kénytelen külső segítséget hívni Vasember és Sólyom személyében. 

Steve Epting rajzai és hideg színvilága tökéletesen passzol a Winter Soldier sztorijához, ami alapvetően egy izgalmas klasszikus értelemeben vett szuperhős történet, remek fordulatokkal, erős érzelmi töltettel és látványos akciókkal (amik várhatóan remekül át lesznek emelve a filmbe). Marvel rajongóknak mindenképpen kötelező!
7,5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése