2013. június 6., csütörtök

Holnap Előtt (2005)

Sok ember számára ismerős lehet a Holnap Előtt szerzőpárosa; A jelenleg a Kowalsky meg a Vegában, egykoron pedig a Black/Out-ban és a Mantrában forntemberi posztot betöltő Kowalsky életének fejezetei és annak versei adják a történet vázát, melyet Le Renard (Vér Városa antológiák) élményei, szakmai háttere és írói profizmusa segítenek, illetve egészítenek ki. Ezért sem nevezhető a könyv teljes egészében életrajznak, hiszen - bár rengeteg minden alapul valós eseményeken - a kettejük életének mozaik darabkái sokszor keverednek az általuk kreált fikcióval. 

Az egyszerre hétköznapi, ám mégis kiemelkedő alkotás középpontjában egy fiú áll, aki a katatón komából ébredve egy elmegyógyintézetben találja magát, ahol életének különböző darabjait próbálja összeilleszteni. Miközben elméje fokozatosan tisztulni látszik, úgy egy másik idősíkban folyamatosan tompul, és jut el a pontig, ami végül az intézetig vezette...

A meglepően mély, drámai történet remekül van tálalva, olvastatja magát. A főhős nehéz sorsa ellenére sokszor árad belőle az irónia és az önreflexió, ami sokat old a feszült helyzeteken. A könyv gyakran kényes területre merészkedik, erős társadalomkritikájával, vagy a keleti tanok, filozófiák érintésével. És ez az a pont ahol Kowalsky-ék műve könnyedén elvérezhetne, ám mégis sikeresen elkerülik a közhelyeket, ezáltal az üzenet, amit átadni próbálnak egyáltalán nem érződik szájbarágósnak. És pontosan ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a könyv ennyire jól működik. Mindamellett pedig végig magával ragadó és hiteles tud maradni.

A sok tragédia ellenére is alapvetően pozitív üzeneteket és értékeket hordoz magában a Holnap Előtt. Menthetetlen optimista lévén hiszek abban, hogy minden elcseszett helyzetben van valami jó és jól esik olvasni, hogy ezt nem csak én látom így. Nekem nagyon átjött, így mindenkinek csak ajánlani tudom. Ha támpontot kéne adnom, azt mondanám, leginkább a Zabhegyezőhöz hasonlít, bár Salinger műve egészen más kérdéseket feszeget. Minden esetre akinek az bejött, ezt se hagyja ki, mert jó eséllyel imádni fogja!
8,5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése