2013. július 4., csütörtök

Mirror's Edge (2008)

A játék, ami hatalmas csalódás lett a vele szemben felállított elvárásoknak köszönhetően. Emlékszem, mikor az első gameplay-t megpillantottam, már tudtam, hogy a Mirror's Edge nem maradhat ki az életemből. Első blikkre egy új generációs FPS-nek tűnt egyedi és magával ragadó képi világgal, lehetőségekkel teli történettel és gyönyörű játékmenettel. Hogy akkor miért is merült feledésbe ilyen hamar? Na mindjárt kitérek rá, de előbb nézzük a sztorit:

A Mirror's Edge az úgynevezett "futárok" köré épül; a disztópikus, meg nem nevezett államban ők a szabadság hírnökei, akik híreket és információkat szállítanak. Mivel a rendszer mindent az irányítása alatt tart (hatóságok, média, stb.), hőseink az utak helyett a város fölé kényszerülnek. Faith is egy közülük, akivel csakhamar menekülni kényszerülünk, a tét pedig nagyobb, mint azt elsőre gondolnánk...

A Firefly ihlette játék fő kérdésköre, hogy mennyit képes az ember feláldozni a saját szabadságából, hogy egy számára kényelmes életvitelt folytathasson. Mint azt a sztori is mutatja, remek alapanyaggal rendelkezik a Mirror's Edge, amit az alkotók a lélegzetelállító város látványával spékeltek meg. Ám a benne rejlő lehetőségeket nem aknázták ki kellően; a cselekmény sablonos, a pályák nem elég változatosak, a hat órás játékidő pedig rövid. Igaz, jobban belegondolva ez utóbbinak örülök, hiszen már így is untam a vége felé.

A grafika elképesztően szép, de sajnos nem elég, hogy megmentse Faith kalandjait az önismétléstől. Főleg, mivel az útvonalak néha elképesztően kuszán vannak összerakva. A szabadságérzet pedig teljesen elveszik menekülés közben, mivel minden esetben egy kijelölt útvonalon haladhat csak a játékos. Pedig egy ilyen látvány mellett, a kicsit több szabadság rengeteget dobott volna a végeredményen. 

Alapvetően ez nem egy rossz játék, csupán akkora hype övezte a megjelenést, hogy képtelen volt annak megfelelni. Viszont FPS rajongóknak mindenképp ajánlanám, főleg ha valami újat szeretnének kipróbálni a műfajon belül. Az idei E3-on pedig az Electronic Arts bejelentette, hogy érkezik az új Mirror's Edge, ám az eredeti tervek (miszerint trilógiává bővülne) helyett reboot készül, ahol a beszédes nevű Faith egy egészen új eredettörténetet kap. Bízzunk benne, hogy felülmúlja majd elődjét, és hiányosságait pótolják, hiszen minden adott egy korszakalkotó játékhoz. Kíváncsian várom.
6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése