2013. július 21., vasárnap

The Uncanny X-Men: Dark Phoenix (1990)

A Phoenix Sagaként is emlegetett sorozat gyerekkorom egyik nagy kedvence volt. Chris Claremont ezen műve ugyan hagy némi kívánni valót maga után (nem is a sztori, sokkal inkább a stílusa), azért ha másért nem is, a nosztalgikus élményekért megérte visszaolvasni. 
A történet Jean Grey gonosz énjének, Phoenix-nek a felemelkedését és bukását mutatja be. A 2006-os X-Men mozi lényegében erre épült, amit igazából már az azt megelőző X2 végén felvezetnek. Bár a Farkas eredettörténetét bemutató mozi mellett a harmadik részt, Az ellenállás végét tartom a leggyengébb X-Men filmnek, azt semmiképp sem mondhatjuk, hogy az alkotók gyenge alapanyagból dolgoztak volna; 

A történetvezetés nem túl csavaros, ám mégis izgalmas. Úgy gondolom ezt ellehet nézni neki, hiszen ekkor még szóba sem került, hogy esetleg egy X-Men képregény ne csak a gyerekek táborát célozza meg, és ez itt kérem nagyon érződik. Mint szinte majdnem az összes hasonszőrű alkotás akkoriban, úgy a Dark Phoenix is elég szájbarágósra, sokszor pedig gyerekesre sikeredett, amit még a rengeteg comic-cameo (beugrik Pókember, Dr. Strange, de még a Fantasztikus Négyes is...) sem ment meg. A narráció pedig a legtöbb esetben túl hosszú és felesleges. 

Dave Cocrum és John Byrne rajzai tipikusan a 90-es évek eleji képregényes vonalat hozzák, amik amúgy teljesen rendben vannak. Phoenix megroggyant elméjét nagyon jól képesek átadni annak totál szociopata ábrázatával. Itt egyébként jóval nagyobb erővel is bír Jean Grey karaktere, jól tették, hogy a filmben kicsit visszavettek belőle.

Nem mondanám, hogy a mostani remek képregény felhozatal között is megállná a helyét a Dark Phoenix Saga, de az kétségtelen, hogy Chris Claremont korai munkái teremtették meg az X-Men univerzumának alapjait. Képregény rajongóknak nyilván kötelező alapmű, ám a műfajjal ismerkedők ne ezzel kezdjék, mert ma már közel sem olyan könnyű az embernek végigrágnia magát rajta. Meg azért azt tegyük hozzá, hogy az én esetemben a nosztalgia élménye is sokat szépített a végeredményen.
7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése