2013. január 24., csütörtök

Batman: Year One - Batman: Az első év (1987)

A Sötét Lovag egyik legelterjedtebb története, a Year One, Bruce Wayne Batmanné válását, és Gordon felügyelő Gotham Cityben töltött első évét, majd kettejük találkozását meséli el. 

A '80-as évek képregényeinek új hullámában megannyi hős és klasszikus történet átformálódott, komolyabb és sötétebb színt víve a karakterekbe és azoknak hátterébe. Bár a denevérember, mint mindig ezúttal is megelőzte a korát, és közel egy évtizeddel előbb megújult, eredettörténetének újraformálódására bizony várni kellett, egészen 1987-ig.

Frank Miller remekműve persze nem csak a fordulatokban és izgalmakban gazdag eredettörténet miatt emelkedik ki a nagy átlagból. Gotham City mocskos és korrupt ábrázolása még sosem tűnt ennyire reménytelennek. És az ezúttal főszerepet kapó várost nem csak a bőregér figuráján keresztül tárják elénk; ugyanakkora hangsúlyt kap Gordon is, így válik a Year One kettejük történetévé. 

Ezúttal nem találkozunk szuperhősáradattal. Nincs se Joker, se Bane. Egyedül a mocskos és korrupt Gotham és annak bűnözői. Főhősünk figurája pedig esendőbb és valóságosabb, mint eddig valaha. A sérthetetlen Batman kép szertefoszlani látszik, ahogy egyre inkább haladunk előre a történetben. 
Egyébként jól észrevehető, hogy Christopher Nolan mennyit merített a Year One lapjaiból a Sötét Lovag trilógia első részének (Batman Begins) születésekor. 

Egyedül Selina karakterének beemelését nem tudtam hova tenni. Az egy dolog, hogy totál jellegtelenre sikeredett, de a történetben sem igazán érzem a helyét. 
David Mazzuchelli és Richmond Lewis nyers ábrázolásmódja viszont tökéletesen passzol a Miller által felépített világhoz. Így egy olyan apróság, mint a Macskanő felesleges szerepe sem képes lerombolni a mű klasszikussá válását. Kötelező olvasmány mindenki számára, akinek kicsit is közel áll a szívéhez Batman karaktere és világa.
9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése