2013. január 9., szerda

Gremlins - Szörnyecskék (1984)

Karácsonytájt az összes ünneapi klasszikust játsszák a mozik Londonban a Reszkessetek betörőkön át, a Az élet csodaszépen keresztül, egészen a Igazából Szerelemig. És egy valamire való karácsonyi moziműsor sem lenne teljes az 1984-es, Steven Spielberg nevével fémjelzett Szörnyecskék nélkül. Nekem pedig abban a szerencsében volt részem, hogy végre moziban is megtekinthettem - hacsak közel harminc évvel a bemutatását követően is - a régi nagy kedvencemet.

"Tartsd távol a fénytől! Ne érje nedvesség a testét! De ami a legfontosabb: hiába sír, hiába könyörög, soha, de soha ne etesd meg éjfél után!" - Ezeket a tanácsokat kapja Billy (Zach Galligan), miután megkapja újdonsült házikedvencét karácsonyra, egy Mogwait. Sajnos a kétbalkezes fiú sorra szegi meg a szabályokat, melynek a következményei nem csak rá, de a város összes lakóira nézve végzetes következményekkel járnak...

Érdekes volt mai szemmel megnézni a filmet. Egyrészt meglepett, mert bár nem gondoltam volna, bizony ma is ugyanakkorát üt, mint jó pár évvel ezelőtt. Másfelől pedig hemzseg a különböző filmes utalásoktól (Forbidden Planet, The Time Machine, E.T., Close Encounters of The Third Kind, stb.), amik régen nyilvánvalóan nem tűntek fel. De a legnagyobb erőssége az, hogy túl mer lépni a már csontig lerágott hasonszőrű filmek sablonjain, és ezáltal képes föléjük emelkedni. Hiszen gondoljunk csak bele, amellett hogy minden idők talán legbizarrabb karácsonyi történetét tálalják elénk, a különböző, egymástól igencsak eltérő (horror-vígjáték) műfaji elemeket is tökéletes arányban vegyítették össze az alkotók.

A film egyébként Steven Spielberg nélkül nem jöhetett volna létre. Ő volt, aki elsőként felfigyelt az akkor még újonc Chris Colombus forgatókönyvére, ami persze eredeti formájában jóval agresszívebb és horrorisztikusabb volt. Az akkor már nagynevű rendező átformálta jóval családbarátabbra a szkriptet (az eredetiben Gizmó is gonosszá változott volna), majd zöld utat kapott a stúdiónál.
A 11 millió dolláros büdzsé zöme, CGI hiányában, a Gremlin-bábokra ment el, ami meg is látszik a kész művön. A mai napig jól néznek ki, nem járt el felettük az idő. 
Jerry Goldsmith fő zenei motívuma pedig felejthetetlen. Méltán zsebelt be anno annyi díjat.

A Szörnyecskék, úgy gondolom minden hibája ellenére (víz nem érhet Mogwai-t, de a hóban lazán mászkálnak... stb.) modern klasszikusnak tekinthető. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy még sok év távlatából is szórakoztató tud maradni és megannyi más alkotásban is fel-fel bukkan mind a mai napig (The Goonies, Big Bang Theory, How I Met Your Mother, Family Guy...). 
Csodálkozom, hogy eddig még senkinek nem jutott eszébe egy remake belőle. Azért én szívesen beülnék egy újabb Gremlins filmre a moziba!
8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése