2013. április 2., kedd

The Men Who Stare at Goats - Kecskebűvölők (2009)

1983-at írunk. Albert Stubblebine vezérőrnagy ül az irodájában és közben azon morfondírozik, milyen jó is lenne átfutni a falon, majd egy könnyebb úton eljutni a másik irodába. Pár másodperc múlva meg is próbálkozik vele, sajnos sikertelenül. De nem adja fel, és előadja a magasabb rangú tiszteknek ötletét, miszerint egy paranormális erőkkel foglalkozó egység forradalmasíthatná az amerikai hadviselést. Stubblebine-t ugyan egy évvel később nyugdíjazzák, az ötletet a tudtán kívül felhasználják. A sztorit Jon Ronson meg is írta, melyből aztán megszületett a Kecskebűvölők.

A történet elbeszélője egy fiatal újságíró, aki a nagy „amerikai álmot” éli. Megvan mindene (nagy ház, jó állás, szép feleség), nem vágyik kalandokra, csak élni szeretné jól felépített, csinos kis életét. De amikor az asszony otthagyja, mindent hátrahagyva elutazik Irakba, hátha rátalál valami jó sztorira, amivel lekötheti magát. Útja során megismerkedik egy veteránnal, aki elmondása szerint az amerikai katonaság egyik különleges egységének volt a tagja, az úgynevezett új hadsereg nevezetű egységnek, ahol "Jedi-tanokat" sajátítottak el a katonák.

A forgatókönyvíróból és producerből időközben rendezővé avanzsált Grant Heslov kifogástalan munkát adott ki a keze közül, bár ehhez nagyban hozzájárt a jó sztori és a remek színészek. George Clooney, aki szerintem még életében nem erőltette meg magát egy szerep kedvéért, hozza szokásos formáját, ami ide tökéletesen elég. Jeff Bridges-re és Kevin Spacey-re mint mindig, most sem lehet panasz. Az pedig külön piros pont a stábnak, hogy sikerült a szerephez megnyerni az egykori Obi-wan Kenobi-t, vagyis Ewan McGregort. A rengeteg mellék szál, és deus ex machina abszolút az Ó, testvér merre visz az utad?-at jutatta eszembe, szóval akinek az bejött, tuti hogy ebben sem fog csalódni. A sok abszurd helyzet miatt, az ember már tűkön ülve várja, hogy a következő jelenetben mi vár rá. Mindezek miatt a film pedig nagyon jól működik, és ha nem is válik hallhatatlanná, egyszeri megtekintésre tökéletesen megfelel.
7/10

3 megjegyzés:

  1. ez egy nem jó. Az összes jó részt ellőtték a trailerben. ami alapján tök sokat vártam...

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Én is többet vártam megmondom őszintén, de azért rossznak semmiképp nem mondanám. Nekem tetszett. :)

    VálaszTörlés