2013. szeptember 12., csütörtök

Resistance Trilogy (2006-2011)

Resistance: Fall of Man (2006)

A PS3-exkluzívként nyitó Resistance sorozat első része 1951-ben játszódik, a II. világháború után. Ebben az alternatív univerzumban egy Chimera nevű idegen faj támadást indít a bolygónk ellen. Az idegenek keletről indulva elkezdik bekebelezni Európát is, ám az Egyesült Királyság még tartja magát. Itt bújhatunk bele egy amerikai tiszt, Nathan Hale bőrébe, aki az idegenek által hordozott vírus miatt emberfeletti képességekre tesz szert...

A lerágott csont alapsztorit sikerült egy hangulatos környezettel ellensúlyozniuk a fejlesztőknek, ám a Resistance: Fall of Man így sem fog soha FPS kedvenccé válni, noha minden megvan benne, amit a műfaj rajongói elvárnának. A probléma mindössze annyi, hogy a minimumhoz semmi többet nem ad hozzá. Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem élveztem a játékot, elvégre tonnaszám hullanak az idegenek, ahogy haladunk előre. Azt hiszem erre szokás mondani, hogy bűnös élvezet.
6/10

Resistance 2 (2008)

A folytatásban ismét Nathan Hale kalandos útját kísérhetjük végig, hogy aztán térdre kényszeríthessük a bolygónk hívatlan vendégeit...

A második rész a folytatások íratlan szabályát vette alapul, a több és nagyobb elvét, így az új fegyverek megjelenése mellett új (és nagyobb) ellenségekkel és még több akcióval kerülünk szembe. Ám a legnagyobb újdonságot nem ezek, hanem a feltúrbózott többjátékos mód jelenti. A 8 játékos kooperatív csaták mellett, egy 60 játékos multi is helyet kapott, ami könnyedén csalhat örömkönnyeket minden FPS fan szemébe.
A történet is valamivel összetettebb az előzőnél, de elájulni ezúttal sem fog tőle senki. A befejezés viszont hatalmas WTF, ami nagyon tetszett. Számomra még mindig nem váltja meg a világot a Resistance, de a fejlődés már erősen érezhető.
7/10

Resistance 3 (2011)

A széria harmadik epizódja egy kellően stílusos intron keresztül mutatja be az előző két rész eseményeit. Nagyon nem is szeretnék bele menni a sztoriba, mert csak lespoilerezném az előző epizód fináléját. Annyit viszont elárulok, hogy minden ott folytatódik, ahol abbamaradt, csak ezúttal az előző rész egy másik karakterének bőrébe kell belebújnunk. 

Az új főhős Hale-lel ellentétben nem bír semmiféle szupererővel, így ő nem lesz képes gyógyítani magát. Ez is sokban hozzásegít a Resistance 3 hangulatához, ami kilátástalanabb, mint eddig bármikor. Ismét sok pozitívummal vértezték fel egyébként, melyek közül az összeszedettebb történet, a komplexebb karakterek és magával ragadó zene a legszembetűnőbb. Az egésznek egyfajta, Uncharted-hoz hasonló filmes hatása van. Viszont a multi valamiért visszaesett a Fall of Man szintjére, így aki elsősorban emiatt szeretné beszerezni a játékot, inkább vásárolja meg a második részt.
7/10
Meglepő módon javarészt egy szinten mozog mindhárom epizód. Az ilyesfajta színvonaltartás ritkán jellemző egy többrészes franchise-ra, és ezért le a kalappal a fejlesztők előtt. A gond csak annyi, hogy a fejlődést sem nagyon venni észre bennük. Persze a második rész sokat adott hozzá a multihoz, ahogy a harmadik a kampányhoz, de klasszikussá egyik epizód sem fog válni. Az FPS-ek szerelmeseinek viszont előszeretettel ajánlanám.
6,5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése