2013. augusztus 19., hétfő

All-Star Superman (2005)

Mint azt már egy előző bejegyzésemben említettem, Superman karaktere sosem tartozott a kedvenceim közé. Ettől függetlenül olykor valahogy odakeveredik elém egy-egy acélember iromány. A legutóbbi ilyen, a felemás fogadtatású All-Star Batman-t követő, All-Star Superman volt. 
Lex Luthor egy csapdájának köszönhetően Superman túl sok energiát szívott el a Napból, és haldoklik. Felfedi identitását szerelme, Lois Lane előtt, de még egyéb elintéznivalói is akadnak, mielőtt lejárna az ideje...

Grant Morrison és Frank Quitely munkájának a legnagyobb erőssége mindenképpen a karakter új perspektívába helyezése. Superman egy eddig ismeretlen, egészen új, emberibb oldalával ismerkedhetünk meg, melyet áthat a halála előtti kétségbeesettség. Különösen jól mutatja ezt Lex-vel való kapcsolata, akit egészen az utolsó pillanatig meg szeretne menteni, mit sem törődve azzal, milyen szörnyű tettek tapadnak kezéhez. 

Persze a rengeteg remek ötlet és újítás mellett azért akadnak negatív pontjai is. Elsőként a hosszúságát említeném meg. Én személy szerint sokszor azt éreztem, hogy el van nyújtva. Másodszor pedig - és talán ez zavart a leginkább - erősen hiányérzetem volt a végeztével. Kicsit úgy voltam vele, mint a The Killing Joke-kal; jó-jó, de valami hiányzik belőle.

Egy vérbeli hőseposz Superman ezen története, melyből 2011-ben egy animációs filmet is kihozott a DC. Ez ugyan kisebb pontokban eltér eredetiétől, azért még végig lehet nézni. Viszont mindenképpen gyengébb a képregénynél, így ha valaki nagyon kíváncsi a sztorira, azt mondom inkább üljön neki, és olvassa el, mert jobban jár. Egyébként meg - mint az acélember legtöbb kalandját -, a karakter újszerű bemutatása ellenére is, felejthetőnek tartom.
6/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése