2013. augusztus 9., péntek

Uncharted Trilogy (2007-2011)

a 2006-os E3-on PS3 exkluzívként bejelentett Uncharted mára már a konzol egyik legsikeresebb szériájává vált. A sorozat leginkább az Indiana Jones, illetve Tomb Raider kalandokhoz lehetne hasonlítani. A középpontban itt is mindig egy megtalálásra váró történelmi ereklye van, aminek megszerzéséhez, az úgyszintén a kincs(ek)re pályázó konkurenciát is le kell gyűrni. És persze a csipetnyi misztikum sem maradhat ki a dologból;

Uncharted: Drake's Fortune (2007)

Az első epizód stílusosan az El Dorado felkutatása köré épül. Főhősünknek, Nathan Drake-nek persze segítői is akadnak a feladat teljesítésében. Állandó társa, Victor Sullivan mellett, a kötelező női karaktert Elena Fisher újságírónő tölti be.

Hál'isten az Uncharted nem esik abba a hibába, hogy mindent az akcióra építene fel. A remek történet mellett, meglepően kidolgozott és szerethető karakterek várnak a játékosra, melyeket a folyamatosan utunkba álló logikai feladványok tesznek még színesebbé. Persze az akcióra sem lehet panasz, akad belőle bőven. De ne gondoljunk itt egy Max Payne-féle esztelen mészárlásra. Egyszerre csak két fegyverünk lehet, melyekhez igen kevés muníció társul, így kénytelenek vagyunk sokszor csendben lopakodni fedezékből fedezékbe, hogy túléljük az adott pályát. 

A grafika kifogástalan, akárcsak az irányítás. Negatívumként talán egyedül a pályák kissé monoton egyhangúságát tudnám felróni. Igaz, ez is csak a folytatások ismeretében tűnik annak, hiszen amíg játszottam vele, nem igazán zavart. De tény, hogy a folytatások már erősebben teljesítenek minden téren.
9/10

Uncharted 2: Among Thieves (2009)

Egyáltalán nem véletlen, hogy az Uncharted folytatását a világsajtó mindenidők egyik legjobb PS játékaként emlegeti. Az előző rész hatalmas sikerét követően nem is volt kérdés, hogy érkezik a folytatás. 

A történet szerint 1292-ben Marco Polo a kínai Kublai Kán palotájából tizennégy arannyal megrakott hajóval indult vissza Európába, az út során azonban egy hajó kivételével az egész flotta megsemmisült. Polo sosem beszélt róla, hogy mi lett a többi tengerjáró sorsa. Nate és Sully pedig az elveszett hajók nyomába erednek...

A helyszínekre ezúttal semmi panaszunk nem lehet, hiszen a kalandok rengeteg színes helyre vezetnek el minket. A történet és a karakterek ezúttal is rendben vannak (még a főellenség motivációi is érthetőek minden kliséje ellenére). Ezúttal a remek, filmbeillő zenei aláfestést is megemlíteném az Uncharted megannyi pozitívuma mellett. Igazából nem is jut eszembe rossz pontja a játéknak. Az utóbbi idők egyik legjobbja, ami a kezembe került.
10/10

Uncharted 3: Drake's Deception (2011)

Nathan Drake kalandjainak harmadik felvonásával nem volt könnyű dolguk a fejlesztőknek, különösen a minden tekintetben remekre csiszolt második rész után, de kellően állták a sarat. 
Ezúttal egy rejtélyes ereklye nyomába erednek hőseink, aminek Drake első részből megismert gyűrűje a kulcsa...

A főbb szereplők még nagyobb hangsúlyt kapnak, különösen Nate és Sully kapcsolata. A történetről és a karakterekről egyébként ezúttal is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, csakúgy, mint a grafikáról, ami bár szinte lehetetlen, de még szebbre sikeredett.

Két főbb újítás ment végbe a harmadik részben; elsőként a bunyót jegyezném meg. A közelharc rengeteget fejlődött, én speciel annyira élveztem a játéknak ezt a vonalát, hogy amikor csak lehetett eltettem a fegyvereket és szépen, egyesével ütöttem ki az ellenfeleimet. Arról nem is beszélve, hogy itt már a környezetünket is felhasználhatjuk bunyó közben, de még akár a felénk hajított gránátot is visszadobhatjuk, ha időben észrevesszük. A másik nagy újítás a multiplayer mód, nyilván ez is közrejátszott a remek harc szcénák kidolgozottságában. 
9/10

Az Uncharted sorozat a tökéletes példa arra, hogy hogyan kéne kinézni egy több részes játéknak. És bár a harmadik rész nem hozta azt a döbbenetes fejlődést, amit az első és a második rész között tapasztalhattunk, azért még mindig méltó az év egyik kihagyhatatlan játéka címére, tökéletesen illeszkedve ezzel egy remek trilógiába. Remélem nem kell majd sokáig várnom a negyedik részre!
9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése