2013. augusztus 18., vasárnap

Dead Space Trilogy (2008-2013)

Dead Space (2008)

A USG Ishimura bányászűrhajó a galaxis egy távoli pontján végzi feladatát, mikor egy napon megszakad vele minden kapcsolat. A cég szervízcsapatot küld a kommunikációs hiba megjavítására. Isaac Clarke fedélzeti mérnököt és a személyzet néhány fős tagját azonban nem várt meglepetések fogadják...

Bár a Dead Space sztorija ismerős lehet innen-onnan (Event Horizon, Alien, Silent Hill, stb.), szerencsére a legjobb elemeket ollózták össze, így a végeredmény veszettül erős lett. A remek történet mellé persze kiváló atmoszféra dukál, amiben szintén jelesre teljesítettek a fejlesztők. Továbbá tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy az átlag attól fél leginkább, amit nem ismer. Ezt alapul véve pedig igazán hátborzongatóra sikeredett a végeredmény (kár, hogy a további részekben mindez teljesen eltűnik). Vérbeli sci-fi horror ez, ahol sosem tudhatod mi vár rád a következő percekben. A játékhoz egyébként egy egész jó animációs film is készült az előzményeket bemutatva.

A játék kellően hosszú, nincs elnyújtva, de hiányérzetünk sem marad. Az irányítás jó, a grafikára nem lehet panasz, ahogy a karakterfejlődés is ügyesen ki van dolgozva. Negatívumként talán egyedül a kissé egysíkú pályákat és az ismétlődő küldetéseket tudnám felhozni. Ám mindez kicsit sem ront azon, hogy egy remek játékélményben legyen része az embernek. 
9/10

Dead Space 2 (2011)

A franchise második darabja röviddel az előző részek után veszi fel a fonalat. Mint az előző rész esetében, úgy most is kapunk egy másfél órás prequelt, és bár az előző filmet korrektül összehozták, a másodikat sajnos már kevésbé. A borzasztó animáció egy '98-as játék grafikájára emlékeztet (ez alól kivétel a flashback-ek anime szerű képi világa), a történet pedig nem sokat ad hozzá a játékhoz. Ami egyébként ha nem is sikerült olyan jól, mint az előző rész, azért még mindig remek kikapcsolódást ígér.

Három év telt el azóta, hogy Isaac Clarke önként jelentkezett az USG Ischimura felderítésére. Az ott történtek pedig komoly lelki sérüléseket okoztak benne. A Szaturnusz holdja köré épített bázison kezelik éppen, amikor a rémálom újra kezdetét veszi...

Alapvetően nem lett rossz a Dead Space 2 sem, sőt, bőven az átlag felett teljesít. De míg az előző rész egy igazi horror túra volt, addig a folytatás már csak egy igényes adrenalinbomba. A félelemkeltés helyét átvette az akció. Ugyan sajnáltam ezt a váltást, azért élveztem a második részt is, amiben legalább Isaac is kihasználja mérnöki tudását.
7/10

Dead Space 3 (2013)

Isaac-et harmadszorra sem engedi a Marker, pedig talán jobb lett volna, ha ezúttal futni hagyja, ugyanis a Dead Space 3 minden tekintetben gyengébben teljesít az előző részeknél. 

Az eddigi atmoszférát teljesen megölték azzal, hogy minden kérdésre megpróbáltak választ találni. A Danik vezette terrorista szervezet szálát is totál feleslegesnek éreztem. Gyakorlatilag ami el lehetett szúrni a sztoriban, azt el is szúrták. 
Ám amit a leginkább túlzásnak éreztem, az az újfajta fegyvermodifikációs rendszer volt, melyet nem is lehetett volna ennél jobban túlkomplikálni. Egyrészt időigényes, másrészt pedig nem ad elég időt a játék, hogy kellően kiaknázhasd a benne rejlő lehetőségeket. 

Persze akadnak azért pozitívumai is. Ilyen a remek grafika és képi világ, valamint a kooperatív mód. Ám mindezeket leszámítva a Dead Space 3 egy ötlettelen lezárása az amúgy nagyon jól induló trilógiának.
5/10

Én azt mondom az első részt mindenképpen érdemes végigvinni, mert remek kikapcsolódást nyújt, a többi viszont felejthető. Ám ha nagyon magával ragadott a sztori a második epizódnak még érdemes egy esélyt adni, a harmadikat viszont úgy gondolom, a rajongók is elfelejthetik.
7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése