2013. augusztus 10., szombat

Letlive. - The Blackest Beautiful (2013)

Megmondom őszintén, ezidáig nem voltam túlzottan elragadtatva a Letlive munkásságától. A 2005-ös debütáló albumuk egyáltalán nem tetszett, ám az azt követő Fake History-val már egészen máshogy voltam. Igaz, azt sem emelném a kedvenceim közé, viszont a fejlődés látványos volt. Pont jó volt arra, hogy tudjam, oda kell még figyelni erre a zenekarra, arról nem is beszélve, hogy az olyan himnuszok, mint a Muther, vagy a Day 54 megunhatatlanul erős dalok. Aztán azóta egy koncertre is sikerült eljutnom, ahol Jason Aalon Butler tökéletesen definiálta a frontember és showman fogalmát. Ezek után pedig - annak ellenére, hogy igazán sosem rajongtam értük - az év egyik legjobban várt lemeze lett a The Blackest Beautiful, amibe nem hogy csalódnom nem kellett, de annyira jól sikerült, hogy nálam a Sempiternal mellett eddig messze az év legjobb korongja.

Az új és az azt megelőző anyag között legalább akkora fejlődés tapasztalható, mint anno a Fake History és a Speak Like You Talk között volt. Végre rátalált a zenekar a végleges zenei irányra, ami Jason remek énektémái mellett, végtelenül kreatív dalszerkezeteket és szövegeket mutat. Mindemellett a lemez végig pörög, úgy, hogy azért jóval több lassabb tételt kapunk. Már a klipes Bunshee utáni nótákban feltűnhet, hogy bizony az erőteljes tempóváltások jellemzik a The Blackest Beautiful javát. Nekem néhol egyébként a 36 Crazyfists szintúgy remek Snow Capped Romance-ét, meg némi Glassjaw-t juttatott eszembe, de ezt is inkább hangulat szempontjából, mintsem stílusilag.

A másik nagyon nagy pozitívuma a lemeznek a hangzás, ami jóval teltebb az előzőekhez képest. Mindez különösen jót tett egy ilyen színes és változatos dalcsokornak, mint amit itt kapunk. Most mondanám, hogy kiemelt kedvencem ez meg az a nóta, de felesleges lenne, mert tényleg minden egyes darab kiemelkedő valamiért. Egyetlen hibájaként talán csak azt tudnám felróni, hogy rövid. Legalábbis én még hallgattam volna tovább...
Mindenesetre ritka az ennyire jól működő album, ahol üresjáratok nélkül fogja meg a hallgatót minden egyes dal. 
10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése