2013. március 22., péntek

Alan Wake (2010)

Számomra mindig nagy élvezetet jelent belemerülni egy másik világba, és néhány percig/óráig ott létezni, akár filmről, könyvről, vagy bármi egyébről is legyen szó. És bár sosem tartottam magam egy nagy "gémernek", azért olykor-olykor rám jön a játékkedv, hogy aztán egy videojáték áltat teremtett univerzumba csöppenhessek bele, és legyek a része különféle izgalmas kalandoknak. Persze azért válogatós vagyok e téren, és nem érem be akármivel. De ha találok valami kedvemre valót, eléggé be tud szippantani a dolog.

A legutóbbi őrület, amivel összeakadtam az 2010-es Alan Wake volt, ami az ötletes történetvezetés és a jó figurák mellett, látványos effektekkel és hangulatos atmoszférával operál;
Alan valaha a kritika és a közönség által is elismert író volt, aki csak úgy ontotta magából a nagy sikerű horror ponyvákat. Jelenleg azonban írói válságban szenved, így feleségével, Alice-szel a beszédes nevű tóparti kisvárosba, Bright Falls-ba indulnak kikapcsolódni. Alan abban bízik, hogy az új környezet, a nyugalom és a feleségével kettesben töltött idő új lendületet ad majd karrierjének, ám a várt ihlet helyett rémálmok sora kezdi gyötörni hősünket, ahol a nem létező regényének lapjaira lel rá. Alice már az első napon rejtélyes körülmények között eltűnik, Alan pedig legjobb barátja - és egyben ügynöke - segítségével mindent elkövet annak érdekében, hogy megtalálja.

Meg kell hagyni, remekül indít a játék, izgalmas alapsztorival és szerethető karakterekkel. Bright Falls városa pedig lenyűgözőre sikeredett, többször is megálltam a játék alatt megcsodálni a mesés környezetet. Szívesen élnék egy ilyesfajta városban. Persze kizárólag nappal, hiszen az éjszakát sötét, ismeretlen erők uralják, ami ellen az egyetlen hatásosnak bizonyuló fegyver a fény. Szóval egy elemlámpa (későbbiekben reflektor) lesz a legfőbb fegyver a játék alatt.

A sztori 6 epizódra van osztva, melyek mindegyike remek cliffhanger-ekkel zárul. A következő rész előtt pedig egy rövid emlékeztetőt is kapunk. További pozitívum még Alan regényének lapjai, melyeket érdemes összegyűjtögetni a játék során, hiszen sok esetben a közelgő vészt jósolják meg.
Egyébként kimondottan jó ötlet volt egy sorozat érzését kelteni. Mert, ha valamire nem lehet panasz, az a hangulat. Az alkotók nyilvánvalóan nagy David Lynch és Stephen King rajongók lehetnek, ez süt az egész játékból.

Az egyetlen problémám a színvonal kisebb esése volt. Mert bár baromi jól indít, egy idő után unalmassá válik és az epizódok nagyon egybefolynak. 
De ez az apróság ne hagyja kedvünk szegni. Hiszen mi sem bizonyítja jobban az Alan Wake létjogosultságát, minthogy a Times magazin a 2010-es év legjobb játékának választotta, valamint ugyanezen évben elnyerte a legtöbbször illegálisan letöltött játék "díját" is.

Alapvetően egy remek választás az Alan Wake, ha valaki némi éjszakai borzongásra vágyna a gép - vagy éppen konzol - előtt. A majdnem húsz órás játékidő tökéletes kikapcsolódást nyújt, annak ellenére, hogy a végére egy kicsit leül a dolog. És bár a sztori is zavaros olykor, a hamisítatlan hangulat beváltja a hozzáfűzött reményeket, ami nálam plusz egy pontot simán dob a végeredményen.
8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése