2013. május 13., hétfő

A Single Shard - Min Mester Inasa (2001)

Egykori egyetemi oktatóm, Gombos Péter gyermek-irodalommal kapcsolatos nézeteivel nagyban szimpatizálok. Úgy gondolom, valóban fontos lenne némi vérfrissítés a hazai iskolai olvasmányok terén. Rengeteg olyan művet ismertem meg általa, melyek nem csak a mai diákok olvasóvá nevelését indítanák el, de felnőtt fejjel (mondjuk az kétséges, hogy én ebbe a kategóriába tartoznék...) is lebilincselőek.

Az egyik ilyen általa ajánlott remekmű volt a Min Mester Inasa, amit nemtől és kortól függetlenül mindenkinek csak ajánlani tudok; Egy kamasz életútját követhetjük nyomon a középkori Koreában, aki nevelőapjával éli nyomorúságos életét. A fiatal fiú, Kóró, otthonából - a híd alól - újra és újra odalopózik a falu legtekintélyesebb porcelánművesének ablakához, és ámulva bámulja a férfi munkálkodását. A fiúnak rengeteg kalandot és megpróbáltatást kell átélnie, mire vágya beteljesülhet, és Min Mester tanítványává szegődhet...

A didaktikus mű minden szempontból tökéletesen megfelel, hogy a regényekhez csábítsa az addig könyveket nem igen forgató, tapasztalatlan olvasókat is. Rövid, könnyen befogadható (mind tartalmilag, mind a nyelvezetét tekintve) és még a betűk is nagyok. És akármilyen nevetségesnek is hathatnak ezek a szempontok, bizony mérvadóak, különösen ha egy alig olvasott fiatalról beszélünk. Tehát kijelenthetjük, hogy olvasóvá nevelés szempontjából (is!) kitűnő választás a Linda Sue Park remekműve, mely anélkül tanítja meg az olvasót az alapvető emberi értékekre, hogy szájbarágóssá válna. 

De ahogy azt már fentebb említettem, a mű nem csak a tizenévesek korosztályának nyújthat remek kikapcsolódást. Én huszonéves fejjel ugrottam neki először, és így is teljesen magával ragadott. A karakterek emberiek és szerethetőek. A cselekmény rengeteg izgalmat rejt, attól függetlenül, hogy ifjúsági regényként azért sejtjük, hogy mire számítsunk, valamint több helyütt is elgondolkodtat. A rengeteg morális tanulság mellett pedig az akkori kultúráról és szociális viszonyokról is rengeteg mindent megtudhatunk. 
Arról sajnos nem tudok, hogy lenne e-book kiadványa, ha jól tudom sima, nyomtatott példányban sem könnyű beszerezni a hánytatott sorsú Kóró történetét (legalábbis kis hazánkban). Mindenesetre, aki olvasni való után nézne, a Min Mester Inasát semmiképp se hagyja ki, mert ritkán akadhatunk össze ennyire csodálatos és példamutató történettel arról, hogy ha valamit nagyon szeretnénk, és kitartóak vagyunk, bizony el fogjuk érni. Nem véletlenül lett az amerikai gyermekkönyvtárosok szövetségének elsődíjas ifjúsági regénye...
9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése