2013. október 10., csütörtök

Chvrches - The Bones Of What You Believe (2013)

Már az album megjelenése előtt az év egyik nagy reménységeként tartották számon a két évvel ezelőtt alakult Glasgow-i zenekart, hála az előzőleg megjelent Recover EP-jüknek. Én mondjuk már csak az album megjelenését követően figyeltem fel rájuk, így elvárások nélkül ültem le The Bones Of What You Believe elé. 

A két indie, illetve poszt-rock múlttal rendelkező úriember, és a zenei újságíróból énekesnővé avanzsált Lauren Mayberry egy roppant színes szinti-pop lemezt dobott össze. Ritka manapság amikor ennyire könnyedén ráhúzhatunk egy stílust egy zenekarra, de a CHVRCHES esetében tényleg nem mondhatunk mást. Színtiszta szinti-pop. És mivel a műfaj a '80-as évekbeli virágzását követően eléggé pang, a zenekar létező űrt tölt be remek debütálásával. 

A skót trió érdekesen lőtte be egyébként hangzását, hiszen a gitárokat teljesen mellőzve fektettek mindent az effektekre. Mindez pedig nagyon jól áll nekik, különösen jó párost alkotva Lauren aranyos énektémáival (tudom furcsán hangzik itt az aranyos jelző, de tényleg ez volt az első dolog, ami eszembe jutott a hangjáról). A hölgy nem mellesleg ügyesen lavírozik a erőteljesebb és lágyabb dallamok között, melyre jó példa a korong egyik legerősebb dala, a lépcsőzetesen építkező Lies.

Zenei vonatkozást nem igazán tudnék említeni, mert tényleg egyedi hangzást képvisel a CHVRCHES. Ám ha muszáj lenne párhuzamot vonnom, talán a Depeche Mode-ot tudnám megemlíteni. A hangulat és a szövegvilág olykor őket idézheti, ám mindez ne tévesszen meg senkit, az összkép már egészen máshogy fest. És hogy mitől tartom kiemelkedő lemeznek a The Bones Of What You Believe-et? Elsősorban azért, mert elérték, hogy egy steril szinti-pop lemezt többször is elővegyek, és bármikor szívesen hallgassak meg.
8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése