2013. október 29., kedd

Daily News #35 - Movieum

Nem is értem eddig hogy maradhatott ki nekem a londoni Filmmúzeum, de egy hirtelen ötlettől vezérelve, tegnap végre ellátogattunk oda is. Annak ellenére, hogy a London Eye mögött, sok más látnivaló között helyezkedik el (többek között a London Dungeon is itt található), eléggé el van dugva mindenki elől, ami magyarázat lehet arra is, miért voltak ketten rajtunk kívül az egész kiállításon. 
Az újabb blockbusterek kellékei és díszletei mellett a régi idők mozijai is ugyanakkora hangsúlyt kaptak, így rengeteg ereklyét csodálhatunk meg a poros klasszikusokból is. Furcsamód Alfred Hitchcock munkássága méltatlanul kevés szerepet kapott, azért jó volt látni egy eredeti storyboard-ot tőle, vagy akár részleteket egy forgatókönyvéből, amibe ő maga firkantott bele. Leginkább Charlie Chaplin volt kiemelve, ő volt az egyetlen aki több termet is kapott.
Különösen tetszett a horror részleg, ahol a számtalan, hírhedt gonosztevő között (pl. az eredeti Hellraiser kosztüm) ismeretlenebb gyöngyszemek is helyet kaptak. De leginkább a science fiction terem varázsolt el, ahol jól megnyomkodtam egy klingon hajójának a pilótafülkéjét. Bár egyértelműen a Star Wars franchise-t emelték ki leginkább, azért minden sci-fi rajongó megtalálhatja itt a kedvenceit (Alien, Terminator, Stargate, Doctor Who, stb.). A kiállítást végül a Csenőmanók óriás háztartási eszközei zárják, amikkel nagyon jól ellehet ütni az időt.
Legnagyobb negatívuma, hogy a Cinema Museum-hoz hasonlóan meglepően rövid. Csak míg előbbi egy szenvedélyes gyűjtő által szponzorált, önkéntesekkel dolgozó, független vállalkozás, addig filmes társa elméletileg kap elég támogatást ahhoz, hogy megfelelő reklámmal és némileg nagyobb visszhanggal kápráztassa el az odalátogatókat. Egyébként szép élményt nyújt szó se róla, egyszerűen csak többet vártam. Mindezek ellenére a filmkedvelők számára rengeteg érdekességgel szolgálhat a London Film Museum South Bank, viszont akit nem hoz túlzottan lázba a mozgókép világa, nem veszít semmit, ha kihagyja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése