2012. december 5., szerda

Batman: The Long Halloween - Batman: Hosszú Halloween (1996)

Bár ritkán említik Jeph Loeb és Tim Sale művét a legnagyobb Batman képregények között, úgy gondolom a The Long Halloween méltán lehet része annak a sornak, melynek a The Killing Joke, The Dark Knight Returns, vagy éppen a Arkham Asylum is a része.

Az amúgy nagy közönségsikerként is elkönyvelhető sztoriban a sötét lovag egy különös sorozatgyilkossal, az Ünneprontóval kerül szembe, akinek egy évig lohol a nyomában, miközben esküdt ellenségei is fel-felbukkannak, hogy megnehezítsék a denevérember dolgát.

A 13 epizódból építkező kötetet a Year One folytatásaként is értelmezhetjük, bár önmagában is megállja a helyét, nem igényli Frank Miller klasszikusának előismeretét. Batman, Gordon felügyelő és Harvey Dent államügyész hármasa áll a középpontban, akik Falcone rács mögé helyezésén fáradoznak.
Mint ahogy azt már említettem, az Ünneprontó és Falcone mellett persze sok más ismertebb karakter is feltűnik a színen (pl. Joker, Macskanő, Madárijesztő, vagy akár Méregcsók).

Tim Sale rajzai tökéletesen passzolnak Jeph Loeb sötét sztorijához. A durva és elnagyolt vonásainak hála kel életre a képregény egyik legkülönlegesebb eleme, a neo-noir hangulat. A mű minden egyes képkockája komor és súlyos – egyértelműen ez a mű legnagyobb erőssége.
Bár Loeb története sem rossz, sok helyen hagy hézagokat maga után, melyeket a finálé sem képes betölteni. Egyértelműen a történet első fele az erősebbik, a másodikban túl sok megválaszolatlan kérdéssel szembesülünk, de a jó oldala, hogy szájbarágósnak semmiképp sem nevezhető. Mondjuk a fejezetekként felbukkanó új és új gonosztevő ötlete kimondottan tetszett. Ahogy a karakterrajzok is kellően kidolgozottak. Batman sötét és rejtélyes. Gordon, Dent és Selina pedig mind-mind hitelesek.

Végeredményben a The Long Halloween olyan, amilyennek egy Batman képregénynek lennie kell; kellően sötét, remek rajzokkal és korrekt történettel. 
8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése