2012. december 18., kedd

Dragonball Evolution - Dragonball: Evolúció (2009)

A világ egyik legnépszerűbb és legmonumentálisabb manga, illetve anime sorozatára is lecsapott Hollywood. Bár ne tette volna! Ennyire elrontani, és kiforgatni önmagából Goku és társainak történetét, szerintem akkor sem lehetett volna, ha ez lett volna a cél. Ez kérem szépen, egy vicc.

Az eredeti mű ’84-ben látott először napvilágot, Toriyama Akirának köszönhetően. A sorozat 5 évadot, míg folytatása a Dragon Ball Z 8 évadot élt meg. Az anime akkora kultusszal rendelkezik, amivel kevés társa dicsekedhet. Még hazánkban is hatalmas a rajongó tábora, mind a mai napig. Ki ne emlékezne a sorozatot körüllengő vitákra? Gyakorlatilag a csapból is a Dragon Ball fojt, jómagam még kártyákat és sok más kütyüt is gyűjtöttem. Lényegében kijelenthetem, én is nagy rajongója voltam, míg az ORTT be nem szüntette, mondván „súlytalanítja az agressziót”. Hogy ez valóban így volna-e, azzal lehet vitatkozni. Persze ez már a múlté, de azért nagy várakozás előzte meg a filmet hazánkban és világszerte egyaránt.
A film nem sok mindent hagyott meg, vett át eredetiétől. Adott egy gonosz karakter Piccolo személyében, aki a világ elpusztítására pályázik, amihez össze kell gyűjtenie a sárkánygömböket. Ott van Son Goku, aki ezt szeretné meg akadályozni, így ő és társai szintén a gömböket szeretnék megkaparintani.

Az animét nézve, már akkor lehetetlennek tartottam, hogy ezt élőszereplős filmre adoptálják. Annyi szál kapcsolódik egymásba, és halad egymás mellett, hogy ezt lehetetlen lett volna egy műbe belesűríteni. Kár volt egyáltalán belekezdeni. Az meg hogy Ben Ramsey-ra (Robbanófejek) bízták a szkript megírását, óriási hiba volt. A filmet megnézve én azt éreztem, hogy elolvasott egy rövid összefoglalást a Dragon Ball sztorijáról, aztán hozzá is látott a forgatókönyv elkészítéséhez. Nem úgy tűnt, mintha beleásta volna magát a történetbe, így pedig nehéz kihasználni az abból adódó lehetőségeket. A sztori összecsapott, a karakterek meg nincsenek kidolgozva. És a filmipar sem tanult ebből a borzasztóan nagy hibából, hisz rá bízták Luke Cage filmre adaptálását is. Már előre sírok.

James Wong amúgy nem mondható a legrosszabb rendezőnek, hisz voltak igéretes munkái. A Végső Állomás első része kimondottan szórakoztató volt, míg a Mátrix folytatására várva ő csillapította éhségünket Az Egyetlen-nel. Ezúttal viszont nagyon mellé lőtt. Mondjuk ülhetett volna akárki a rendezői székben, a végeredmény ugyanez lett volna, hisz mint tudjuk, sz@rból nem lehet várat építeni.
A sztori elvesztett mindent, amit a rajongók annyira szerettek benne. Az egyedi látványvilág, a lebilincselő atmoszféra, a fanyar humor, mind-mind hiányzik belőle. Ez a film nem csak a rajongóknak lesz hatalmas csalódás, hanem mindenkinek, aki elé téved. Ha rám hallgatok, kihagyjátok.
Most így hirtelen, nem is tudnék pozitívumot kiemelni a filmből, a nyitó jelenetet leszámítva. Ja de, Emmy Rossum.
1/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése