2012. december 3., hétfő

Daily News #10 - The Making Of Harry Potter

Pénteken elmentünk megnézni a Warner Bros. Studios Harry Potter túráját, ahol bepillantást nyerhettünk a kulisszák mögé; láthattuk az eredeti filmekben szereplő ruhákat, maszkokat, illetve díszleteket, melyek többségében tényleg lenyűgözőre sikeredtek. Na de ne szaladjunk ennyire előre...
Elég sokat kellett utaznunk "Roxfortig", mivel London külvárosában, egy puszta közepén fekszik maga a stúdió.
A bejáratnál fotózkodtunk egy kicsit, ittunk a helyi Starbucksban egy fincsi Chai Tea Lattét, aztán - mivel volt még másfél óránk a túra kezdetéig - körbebarangoltuk a boltot, ahol mindent, szó szerint mindent meg lehetett venni, ami a filmekben fellelhető!
Ja és felfedeztük, hogy Réka keze pont akkora, mint Hermione-é, az enyém meg mint a Weasley-é. :D
Majd kezdetét is vette a túra, ami egy rövid dokumentumfilmmel nyit, ahol az alkotók osztják meg az idelátogatókkal, hogy mennyit is jelentett nekik ez a tíz év kemény munka, hogy a lehető leghűebben adhassák vissza a könyvben olvasható varázslatos világot. Leginkább a három főszereplőt megformáló Emma Watson, Daniel Redcliffe és Rupert Grint mesélt élményeikről, és az úgynevezett "második otthonukról", hiszen ők tényleg a díszletek mögött nőttek fel.
A remekül összehozott kisfilmet követően megnyíltak Roxfort kapui és máris a nagyteremben találtuk magunkat, ami a pontos mása volt a filmben látottaknak, kivéve, hogy itt nem lebegtek gyertyák a fejünk felett.
A nagytermet követően pedig végigjárhatja az ember a filmek összes helyszínét (Harry-ék szobája, Dambladore irodája, Hagrid kunyhója, Weasley-ék lakása, tantermek, stb.), megnézheti az összes jelmezt és kosztümöt, eszközöket (a halál ereklyéi, a tűz serlege, Tom Denem naplója, eredeti varázspálcák, stb.) és még sorolhatnám... 
Majd kimentünk a szabadba, ahol végre ehettünk, ihattunk valamit és volt vajsör! Egész finom egyébként, bár nekem túl édes volt.
Megcsodálhattuk a Potter fiú házát, a repülő autót, Hagrid vad járgányát, és még sok-sok dolgot, de mivel irgalmatlanul hideg volt, gyorsan tovább is léptünk a következő szintre...
...ami a sminkesek, maszkmesterek és a díszlettervezők munkáját hivatott bemutatni. A különlegessége a dolognak az volt, hogy a dolgok mechanikáját is kielemezték. Érdekes volt látni hogyan született meg a hatalmas Hagrid, és hogy öltötte egy színész magára a farkasember vagy éppen egy gnóm gúnyáját.
A térképünk (mert olyanunk is volt!) utolsó előtti állomása az Abszol Út (Diagon Alley) volt. Ez különösen tetszett. Pont olyan volt, mint a filmben, a kirakatok az utolsó apró részletekig ki voltak dolgozva (a seprűs boltban pl. röpködtek a seprűk). 
Majd a varázslatos utca végeztével elérkeztünk az utolsó néhány teremhez, ami a tervezés szakaszát mutatta be a könyv, filmre adaptálását illetően. Láthattuk az eredeti, első koncepciós rajzokat, az összes ház, szoba, illetve terem méretarányos makettjét, valamint magát a Roxfortot felépítve. 
A túra zárása ezzel tökéletes volt, mert itt tudatosult bennem igazán, hogy mennyi munka, idő és energia van az egész produkcióban. Az, hogy hányszáz ember dolgozott mindazért (és milyen aprólékos munkával), hogy a nyolc film ebben a formában megszülethessen egyszerűen elképesztő. A Studio Tour elérte célját gondolom, mivel valamelyest másképp tekintek a filmekre. Én azt mondom egyszer megéri megnézni. Remélem meghoztam a kedvet másoknak is! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése