2012. november 14., szerda

A nyomozó (2008)

A nyomozó több tekintetben is dicséretes munka. Egyrészt, mert Gigor Attila bemutatkozó nagyjátékfilmje remekül sikerült, másrészt mert nem az átlag magyar közönséget célozza meg. Hogy mit értek ez alatt pontosan? Végre egy film, ami nincs telenyomva ugyanazzal a hét-nyolc névvel, akiket minden magyar filmben látunk és nem valami régi hazai klasszikus komédia feldolgozása, megpakolva agyonhasznált poénokkal.

A film főhőse az igencsak antiszociális Malkáv Tibor (Anger Zsolt), akinek egyetlen hozzátartozója a haldokló anyja. Felkeresi egy idegen, hogy meg kapja a műtétre szükséges pénzt, ha megöl egy idegent. Tibor belemegy, végez Szirmai Ferenccel, megkapja a pénzt és úgy néz ki minden rendben van. Ám másnap érkezik egy levél, a feladó nem más, mint Szirmai Ferenc. Nemsokára kiderül, hogy Tibor áldozata mégsem volt idegen számára. A férfinek nem marad más választása, meg kell találnia ki bérelte fel őt, és miért.

Gigor Attila filmjén látszik, hogy egy tudatosan és jól végiggondolt neo-noir krimi. A karaktereket remekül kidolgozta, a színészek pedig értik őket, és emiatt hitelesek is. Anger Zsolt különösen jó választás volt a korboncnok, Tibor szerepére.
Akcióban sem szenved hiányt a film, ugyan ezek váratlan és tömör jelenetekben nyilvánulnak meg. A nyomozó egy tartalmas, jól felépített, fordulatokban gazdag izgalmas thriller, noir elemekkel megfűszerezve. Csak ajánlani tudom mindenkinek; igen, van ilyen magyar film is!
7,5/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése